2024. május 23, csütörtök   Dezső
KeresVárosokinnen: ide:
Gps koordináták:

Osijek (Eszék) Szlavónia fővárosa. Egy termékeny síkság közepén fekszik, ipari központ, élénk közép-európai kapcsolatokkal rendelkező egyetemi város, amely három kerületből áll. Az Erődöt (Tvrda) az Alsóvárost (Donji grad) és a Felsővárost (gornji grad) széles utak kötik össze. a város 1786-ban indult fejlődésnek, amikor ezt a három városrészt egyesítették. A Dráva partján fekvő település mindig is fontos stratégiai szerepet töltött be. 1806-ban adományozott I. Ferenc császár szabad királyi városi rangot. 1991-ben Horvátország függetlenségének kihirdetése után több, mint egy évig bombázták a várost a jugoszláv erők, ami miatt a Felsőváros nagy része elpusztult. A város 1995-ben szabadult fel, s 1998-ban lett ismét a horvát állam része.

Az Erőd Eszék megerősített magja, melyet 1712-ben építettek az osztrákok, miután a török hadakat sikerült kiűzni 1687-ben. Szerencsére az 1991-es háborúban nem szenvedett súlyosabb károkat, sikerült megőrizni a barokk épületeket, melyeket a korra nem jellemző módon, egyszerű dísztelen vonalak jellemeznek. A díszítés hiányának oka az lehet, hogy ezeket az épületeket a katonaság és a tisztviselők részére emelték. Eszék főterén, a Szentháromság téren (Trg Sv. Trojstva) azonban különböző barokk épületek  sorakoznak, például az őrség épülete, melyet egy 18. századi óratorony díszít, illetve a Szlavóniai Katonai Főhadiszállás, amely ma az egyetem része, s monumentális barokk bejáratáról könnyedén felismerhető. Az Erőd (Tvrda) megerősített központja a városnak, amely Mursa, egykori római település helyén építették. Mursa i.sz. 131-ben lett Alsó-Pannónia fővárosa Colonia Aelia Mursa néven. Az avarok azonban lerombolták a települést, amit később a horvátok ismét újjáépítettek és egészen a törökök megjelenéséig katonai és adminisztratív központ volt. 1526-ban az oszmán csapatok felégették a várost, de az erődöt újra felépítették stratégiai fontossága miatt. II. Szulejmán ideje alatt pedig hidat is emeltek a Dráva felett. Miután 1687-ben kiűzték a törököket, az osztrák császár parancsára lerombolták a dzsámikat, mecseteket és a török jelenlét egyéb emlékeit, majd olyan megerősített épületek sorát emelték, amely inkább egy városra,mintsem egy erdőre emlékeztetett. A Tvrda ad ma otthont a városházának, az egyetemi fakultásoknak és a Szlavóniai Múzeumnak. A falaké s a bástyák ma már csak a Dráva felőli oldalon állnak, közöttük a „Vízi kapu” (Vodena Vrata) is.

A város szíve a Felsőváros főtere, a Trg. Ante Starcevica. Üzleteivel, bárjaival és éttermeivel ez mutatja meg Eszék modern képét, hiszen ez a rész a 19. század második felében és a 20. század elején épült. 

A Szlavóniai Múzeum (Muzej Slavonije) a város keleti részén áll, a régi városháza ad otthont a benne található kiállításnak 1946 óta. A kiállítótermekben geológiai, őstörténet, görög, illír és római emlékek találhatók. A települést a 8. században Augustus alapította Mursa néven, ennek emlékére külön kiállító terem került berendezésre, ahol szobrok, síremlékek, kőtár és éremgyűjtemény is megtekinthető. A múzeum más részeiben látható néprajzi gyűjtemény is, ahol gazdagon díszített népviseleti darabok láthatók. Ma ezek a darabok jelentenek mintát a virágzó kézművesiparnak, mely nagyszerű selyemkelméket állít elő.

A főtértől északkeleti irányban középkori egyházi épületek állnak, többek között a ferencesek által 1709 és 1720 között emelt Szt. Kereszt templom. Emellett áll a kolostor, ahol Szlavónia első nyomdája működött 1735-ben, majd a 18. század közepétől filozófiai és teológiai iskoláknak is otthont adott. A templomban egy 15. századi Szűz Mária szobor, illetve néhány liturgikus tárgy látható. 

A tértől kissé hátrébb található a Szent Mihály-templom. Ezt a jezsuiták emelték, homlokzata két oldalán egy-egy harangtorony áll, a kolostor bejárata, amely 1719-ben készült, csodálatos látványt nyújt. Az utcaszint alatt a 17. századi Kászim pasa-dzsámi alapjai ma is jól látható.

Az Európa sugárút Eszék főutcája, ez köti össze az Erődöt (Tvrda) és a Felsővárost (Gornji grad). Az út átszeli a város néhány parkját, például a Kralja Držislava parkot is, ahol egy különleges bronz emlékmű ál a 78. gyalogos ezrednek emléket állítva. Ezt, Robert Frangeš-Mihanović 1898-as (Haldokló katona) művét tartják Horvátország első modern szobrának.

A Szépművészeti Galériát (Galerija likovnih umjetnosti 1954-es alapítását követően egy elegáns 19. századi házban került elhelyezésre. Gyűjtemnyében 18. és 19. századi festmények, valamint kortárs horvát művészek alkotásai is megtalálhatók. Külön rész foglalkozik az „eszéki iskolá”-hoz sorolható művekkel.

A város legrégebbi épülete a Szent Jakab-templom, amely 1702 és 1727 között épült, mellette kapucínus kolostor áll. 

Az impozáns neogótikus templomot Szent Péternek és Pálnak szentelták, bár a helyiek csak „Katedrala”, azaz székesegyházként emlegetik, méretei miatt: a homlokzati tornyok 90 méter magasak. Az épületet a 19. század végén emelték, s 40 festett üvegablaka van, melyek nagy része megsérült a bombázásokban, helyreállításukat megkezdték már. 

A Horvát Nemzeti Színház a 19. század elején épült mór stílusban. Szeptembertől májusig opera- és drámaelőadások helyszínéül szolgál.


Eszéki katedrális
forrás: kattintson ide

téli háztetők Eszéken
forrás: kattintson ide

Régi és modern
forrás: kattintson ide

Osijek
forrás: kattintson ide
Legfrissebb apróhirdetések:
Nincs adat!