2024. június 21, péntek   Alajos, Leila
KeresNemzeti parkokinnen: ide:
Gps koordináták:

A Brijuni Nemzeti Park 14 szigetből áll, területét 1983-ban nyilvánították nemzeti parkká. A két legnagyobb szigete a paleolitikum óta lakott. A római időkben arisztokraták építették ide villáikat, majd egyházi közösségek telepedtek meg itt. 1332-ben a malária miatt váltak lakatlanná, de a következő évszázadokban ismét betelepültek az emberek, mivel a kőfejtőkbe jöttek dolgozni az emberek. A 19. század végén a tiroli iparmágnás, Paul Kupelwieser megvásárolta a szigeteket. A II. világháború után Tito marsall nyári rezidenciáját itt építették fel, s az államfők itt is látogatták őt. Tito sok egzotikus állatfajt ajándékozott a szigeten létrehozott szafariparknak, s az állatok zöme az templom romidelátogató államfők ajándéka volt. A parkban sok az őshonos állat is, melyek szabadon élnek: dámvad, muflon, őz, üregi nyúl, páva és hozzávetőlegesen 200 madárfaj is.

Ma a látogatókat csak a két legnagyobb szigetre, Veli Brijunra és Mali Brijunra engedik belépni, a többi sziget ember által érintetlen, s buja növényzet takarja. A régészeti ásatások során Veli Brijunon találták meg egy római villa alapjait, valamint a calidarium és a frigidarium – a fürdő meleg-, illetve hidegkamrája – kerültek a felszínre. Az egyik nagyszoba padlóját mozaikok díszítik. Feltehetőleg itt történtek a családi étkezések és az ünnepélyes alkalmak.

Ezen a szigeten található a Tegetthoff-erőd is, amely a 19. században épült, s az osztrák védelmi rendszer része volt, de mára már csak rom maradt belőle. A Fehér-villa (Bijela Vila) a velencei uralom során épült, és 1721-ben állították helyre. Ez lett Tito nyári rezidenciája, itt tartották a fogadásokat és a politikai találkozókat. A nyugati parton, a Dobrika-öbölben találhatók a bizánci korszakból (539-778) származó erőd romjai, védelmi célból emelt tornyokkal és falakkal. 


 


római épület romjai
forrás: kattintson ide

gazellák a távolban
forrás: kattintson ide

kavicsos part
forrás: kattintson ide

fák
forrás: kattintson ide
Legfrissebb apróhirdetések:
Nincs adat!